Antti Merilehto

VASTUULLINEN Tekoäly

Tekoälyn kanssa toimiessa on vastuullisuus otettava huomioon kaikissa vaiheissa. Ei riitä että toimitaan minimin eli lakien mukaan vaan päätöksentekijöiden on ymmärrettävä millä tavalla koneoppimisen tekemät päätökset vaikuttavat asiakkaisiin.

Pääsääntönä voisi sanoa, että kuluttaja on lain suojelema oli päätöksen tehnyt sitten ihminen tai kone. Meillä on myös Suomessa esimerkkejä, joissa luottoyhtiö on syyllistynyt syrjintään kun malliin on ohjelmoitu ikäraja, jota vanhemmille luottoa ei myönnetä.

Vastuullinen tekoäly puheenvuorossa Antti käy läpi millä tavalla koneen opettamisen prosessin aikana tulee huolehtia vastuullisuudesta ja millä tavalla itse lopputuote tulee olla vastuullinen.

Lisäksi on pystyttävä selittämään, millä perusteella kone tekee päätöksiä. Miksi esimerkiksi 20 työnhakijasta tietyt kolme saivat kutsun jatkohaastatteluun?

Tekoäly vie harvoin päätöksiä tuotantoon asti. Se on usein ihmisen apuna tekemässä ehdotuksia, etenkin jos kyse on tärkeistä päätöksistä.

Katso myös Antin haastattelu aiheesta Yle Areenassa

Voit pyytää tarjouksen puheenvuorosta suoraan tästä. Viestisi menee suoraan Antille ja hän vastaa sinulle pian henkilökohtaisesti.

Antti Merilehto on innostava ja selkeäsanainen puhuja. Antti on valittu tapahtumatuottajien toimesta Evento Awards Vuoden puhujaksi 2018. Tekoäly nyt -podcast on Suomen kuunnelluimpia teknologiapodcasteja, ja Antti on ollut alusta saakka sarjan juontajana. Tekoäly – matkaopas johtajalle oli maan myydyin bisneskirja ilmestymisvuonnaan. Antti on opiskellut kasvatuspsykologiaa ja aikuiskasvatustiedettä, hän on valmistunut VT-valmentajaksi ja on pohjakoulutukseltaan kauppatieteiden maisteri.