Lorenz Backman

Palautumisen resepti

Mitä jos palautuisit jo työpäivän aikana etkä vasta kotona? Stressin ja uupumisen määrä on lisääntynyt huolestuttavasti työelämän vaatimuksien lisääntyessä. Palautumisen ja itsensä johtamisen taitoja tarvitaan siksi enemmän kuin koskaan. Jo pienellä työllä ja arjen tuunaamisella rytmitetään päivää ja luodaan elvyttäviä taukoja.

Digitaalinen tietoähky, työn muutos ja jatkuvat työn tehostamisvaatimukset haastavat jaksamista ja omien rajojen tunnistamista. Itsensä johtaminen ei olekaan niin helppoa. Lounas syödään seisten ja tunnollinen ja itseltään vaativa työntekijä huomaa helposti tekevänsä pitkää päivää, ilman palauttavia taukoja. Siksi palautumisen taitoja tarvitaan nyt enemmän kuin koskaan. Palautuminen on levon ja rasituksen välistä tasapainoa. Tyypillisesti vapaa-aika varataan palautumiselle. Helposti unohdetaan, että arjen vaatimukset vievät vapaa-ajalla huomion palautumiselta. Ainoaksi palautumisen ajaksi jääkin yöunet. Kun uni häiriintyy pitkäaikaisen kuormituksen seurauksena, ollaan pulassa ja seurauksena voi olla uupuminen. Burnoutin inhimilliset ja taloudelliset seuraukset voivat olla kalliit.

Ylikuormitus on aina merkki palautumisen ja rasituksen välisestä epätasapainosta. Stressin ja uupumisen määrä onkin lisääntynyt huolestuttavasti työelämän vaatimuksien lisääntyessä. Palautumisen ja itsensä johtamisen taitoja tarvitaan siksi enemmän kuin koskaan. Jo pienellä työn ja arjen tuunaamisella rytmitetään päivää ja luodaan elvyttäviä taukoja. Näin mahdollistetaan työelämän terveemmät arvot ja asenne. Työelämää ei ole tarkoitus juosta läpi 200m pikamatkojen vauhdilla, vaan sovittaa voimavarat elämän pituiseen maratoniin. Näin työtehokkuus ja kokonaisvaltainen hyvinvointi lisääntyy.

Puheenvuoro / koulutus avaa tutkitusti helpoimpia ja tehokkaimpia irrottautumisen ja rentoutumisen palauttavia keinoja. Kuinka usein ja miten pitkiä taukoja olisi hyvä pitää ja miten ne vaikuttavat aivoterveyteen ja työtehokkuuteen? Millainen merkitys vapaa-ajan palautumisella on ja mitkä tekijät lisäävät palautumista? Voisiko olla mahdollista allokoida aikaa palautumiselle? Miten itsemyötätunto liittyy palautumiseen? Millaiset säästöt seuraavat sairauspoissaolojen vähentyessä ja työssä pysyvyyden lisääntyessä?

* * *

Pitkän linjan sarjauupuja ja työnohjaaja valottaa puheenvuorossaan, miten pienillä muutoksilla voi palautua jo työpäivän aikana, eikä vasta vapaalla. Puheenvuoro/ koulutus sisältää osallistavia käytännön harjoitteita.

Ammattijuontajana televisiossa ja yritysten tapahtumissa toimiva Lorenz Backman on monipuolinen ja karismaattinen esiintymisen ammattilainen Koulutukseltaan Lorenz on näyttelijä, henkinen valmentaja ja työnohjaaja. Luennointi ja yrityksien sekä yhteisöjen valmentaminen on ollut hänen päätyötään viimeisimmät 10 vuotta. Lorenzin luentojen ja koulutuksien aiheet liikkuvat työhyvinvoinnista vuorovaikutukseen. Erityiset vahvuusalueet ovat työssä jaksaminen, palautuminen, itsemyötätunto, työn priorisointi, itsensä johtaminen, sanaton viestintä, vaikuttavuus ja esiintymistaidot.